Toplotna črpalka je bila prava rešitev za naš problem

Že kar nekaj časa, smo imeli doma v mislih, da bi opravili investicijo za toplotno črpalko. To pa zato, ker so se nam domači stroški za ogrevanje stanovanja zdeli čedalje višji, ter so sedaj bili že previsoki. Tako pa smo slišali že od mnogih prijateljev, da jim je toplotna črpalka pomagala pri takšnih težavah, ko so imeli zelo visoke stroške ogrevanja bodi si stanovanja, bodi si sanitarne vode.

Toplotna črpalka je bila prava rešitev za naš problem

No zato pa smo sklenili, da je sedaj res čas, da opravimo ta nakup, ter smo se zato malo bolj poglobili v toplotne črpalke. Tukaj pa smo najprej ugotovili, da so lahko toplotne črpalke zelo različne glede na način delovanja. To pa zato, ker lahko toplotna črpalka izkorišča različne vire toplote, iz katerih nato črpa toploto, ter je zato tudi zelo energetsko učinkovita. No ti viri, med katerimi smo morali zbirati, pa so zemlja, voda in zrak.

Vsaka toplotna črpalka pa je imela svoje prednosti. Na primer vodna toplotna črpalka bi nam lahko zelo dobro koristila, v kolikor bi imeli kje blizu kakšen vodni vir, vendar ga nismo imeli. Nato zemeljska toplotna črpalka, bi bila najbolj učinkovita skozi celotno leto, saj se zemlji temperatura med letom ne spremeni kaj bistveno. Nazadnje pa je še zračna toplotna črpalka, katera pa bi zahtevala najmanj stroškov, zaradi svoje preprostosti in pa preprostih kolektorjev. 

Zato pa smo se na koncu tudi odločili za zračno toplotno črpalko, saj se nam je zdelo, da bo ta čisto zadostna za naše potrebe, poleg tega pa smo imeli s to toplotno črpalko nato res še najmanj stroškov. Tudi vzdrževanje toplotne črpalke ni zahtevalo skoraj nič, razen kakšno čiščenje na vsake toliko časa, ali pa menjava filtra. No tako pa smo na koncu prihranili res kar nekaj denarja, saj so se nam stroški ogrevanja zelo zmanjšali, ter smo tako v kratkem času tudi pokrili strošek toplotne črpalke.